Volgens economen is de inflatie weer gestegen, wat betekent dat consumenten meer betalen voor dezelfde producten en diensten. Dit raakt niet alleen de dagelijkse boodschappen, maar ook de feestvierder die zich in een carnavalspak wil hijsen en een rondje bier wil bestellen. „Een biertje in de kroeg kost je al gauw een halve week boodschappen, en een simpel kostuum is haast net zo prijzig als een vliegticket naar de zon”, aldus een carnavalsvierder uit Brabant.
Hypotheek voor een polonaise
Het fenomeen heeft geleid tot ludieke reacties. Zo hebben de Natte Nekjes een carnavalskraker geschreven met de veelzeggende titel: Hypotheker (Jazeker). De tekst van het lied verwoordt de pijn van de carnavalsganger anno 2025: „Ik neem een hypotheek voor munten, ik neem mijn huis als onderpand”.
Feestvierders laten zich er echter niet door uit het veld slaan. Ondanks de hoge prijzen trekken ze massaal naar de feesttenten en cafés. Sommigen kiezen ervoor om zelf drank mee te nemen of creatief om te gaan met tweedehands outfits. „Carnaval laat je niet zomaar aan je voorbijgaan”, aldus een doorgewinterde feestvierder.
Alternatieven gezocht
Toch zoeken veel mensen naar goedkopere alternatieven. Huiskamercarnaval, zelfgebrouwen bier en ruilhandel in kostuums winnen aan populariteit. Ook de gemeente overweegt initiatieven om carnaval toegankelijk te houden, zoals gesubsidieerde feesten en kortingen voor mensen met een kleine portemonnee.
Of carnaval ooit weer zo goedkoop wordt als vroeger, is nog maar de vraag. Tot die tijd geldt: wie de polonaise wil lopen, moet er misschien eerst een lening voor afsluiten.